Video: Fem knep att få fart på företagandet

Det är förhållandevis lätt att grunda ett företag i dagens Finland. Men livet som företagare är ibland rätt knöligt. Tankesmedjan Agenda presenterar fem konkreta åtgärder som skulle göra livet lättare för företagarna.

 

Underlätta för businessänglarna

Uppskattningsvis 80 miljarder euro ligger orörda på olika bankkonton. De här pengarna kunde effektivt jobba för samhällets bästa om man fick dem i rörelse. Därför borde man göra det lättare för så kallade businessänglar att låna ut pengar till andra företag.

 

Skattesmekmånad för start-up företag

De första stegen för en företagare är ofta se svåraste och sällan gör man vinst under de första åren. Lyckas man med det konststycket förslår Agenda att man de fyra första åren ite behöver betala skatt för vinsten utan pengarna kan användas till att utveckla bolaget.

 

Googlefiera löneutbetalningarna

Betala en ut lönen åt dina anställa och en klumpsumma till skatteförvaltningen. Skatteförvaltningen ser sedan till att alla socialskyddsavgifter och pensionsavgifter kommer till rätt instans.

 

Gör det lättare att få offentlig finansiering

Utnyttja samma matchningsmekanik som universiteten använder sig av. Dvs universiteten samlar in pengar som staten sedan matchar med en på förhand bestämd multipel. I universitetsvärlden är det ca två gånger pengarna.