I början av maj deltog Ida Slöör i konferensen The triumph of liberalism som ordnades i Tallinn av European Liberal Forum (ELF) och The Academy of liberalism. Även tankesmedjan Agenda är medlem i ELF, som är ett nätverk av liberala europeiska tankesmedjor. Konferensen behandlade tre ämnen: energi, ekonomi och säkerhet med utrikespolitik.
Brödtext: Idag är liberalismen under påtryckning från flera håll. Illiberala regimer växer i styrka och försöker omdefiniera den internationella liberala ordningen med våld, vilket vi ser med Rysslands invasionskrig i Ukraina. Samtidigt använder illiberala regimer sig av populism för att splittra befolkningen i Europa genom att utmana och attackera liberala demokratier. Slutligen förändrar teknologiska framsteg världen så som vi känner den, och vi behöver därför politiska svar på dessa förändringar för att säkra våra liberala samhällen.
Politiken påverkar ekonomin, energiförsörjningen och försvarspolitiken, och vice versa. Globaliseringen har fört länder närmare varandra ekonomiskt, men den har också ökat komplexiteten och sårbarheten i det internationella systemet. Samtidigt har teknologins framsteg revolutionerat både samhällen och konflikter, med allt från cyberkrigföring till användningen av drönare i militära operationer. I en tid av ökad globalisering och geopolitisk osäkerhet står världen inför en rad komplexa politiska utmaningar som sträcker sig över flera områden. Från handelsspänningar och finansiella kriser till hot om cyberkrigföring och ökad militarisering av internationella konflikter, är det tydligt att det politiska landskapet är i ständig förändring och anpassning. I den komplexa politiska verkligheten vi lever i samverkar och påverkar många faktorer varandra.
Då det kommer till ekonomin är globaliseringen en av de mest framträdande drivkrafterna. Internationell handel och investeringar har ökat dramatiskt under de senaste decennierna, vilket har bidragit till ekonomisk tillväxt och ökat välstånd över hela världen. Samtidigt har denna ökade integration också medfört nya utmaningar, såsom ökad sårbarhet för finansiella kriser och ökad konkurrens på arbetsmarknaden. Vi ser dock en ökad oro för handelskrig och protektionistiska åtgärder, som hotar att undergräva global tillväxt och öka de ekonomiska klyftorna mellan länder och i samhällen. Samtidigt står vi inför utmaningen att hantera frågor som klimatförändringen och övergången till hållbara energikällor. Detta kräver samarbete och innovation på internationell nivå för att säkra trygg och hållbar energi i framtiden.
Energiförsörjning är en annan central politisk fråga, särskilt med tanke på klimatförändringen och behovet att minska på utsläppen av växthusgaser. Många länder kämpar med att balansera sina energibehov med sina klimatmål, samtidigt som de försöker säkra tillgången till tillförlitlig och prisvärd energi för sina medborgare.
Inom försvarspolitiken har vi under de senaste åren mötts av nya hot och utmaningar, Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt hotet om cyberattacker och hybridkrigföring som kräver anpassade strategier och investeringar för att skydda nationella säkerhetsintressen och upprätthålla fred och stabilitet i regioner runt om i världen. Dessutom ser vi en ökad militär eskalering i internationella konflikter och en upptrappning av spänningar mellan stormakter, vilket ökar risken för allvarliga konfrontationer och eskalering av våldsamheter.
Inom utrikespolitiken är vi vittnen till en omfattande omvälvning av den geopolitiska ordningen, med framväxten av nya maktförhållanden och allianser som omdefinierar det internationella systemet. Från regionalt instabila områden som Mellanöstern till spänningar mellan stora globala aktörer som USA, Kina och Ryssland, är det tydligt att den politiska situationen är både komplex och instabil. Frågor gällande internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och säkerhet är idag av otroligt stor och avgörande betydelse. Konflikter och kriser runt om i världen kräver samarbete och koordinerade insatser från det internationella samfundet för att hitta fredliga lösningar och skydda civilbefolkningen.
I denna komplexa politiska verklighet är det avgörande att ledare och beslutsfattare har en djup förståelse för de olika dynamikerna som påverkar samhällena och att de kan utveckla effektiva strategier för att möta de utmaningar som vi står inför. Det är också viktigt att främja öppenhet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter som grundläggande principer för att skapa en fredlig och hållbar värld.
Därför fungerar den estniska liberalismen
Konferensen i Tallinn fungerade som en dynamisk plattform för deltagarna att fördjupa sig i det komplexa och mångfacetterade landskapet av liberala, ekonomiska och säkerhetsmässiga frågor som präglar dagens värld. Genom paneler, tal och diskussioner kastades ljus på de utmaningar och möjligheter som uppstår från uppgången av illiberala regimer, påverkan av populism och de teknologiska framstegens ständiga förvandling.
I paneldiskussionerna deltog många intressanta talare, bland annat Estlands statsminister Kaja Kallas samt ett flertal estniska riksdagsledamöter, den estniska klimatministern Kristen Michal, Finlands klimat- och miljöminister Kai Mykkänen, kanslichef Jonatan Vseviov vid Estlands utrikesministerium, den estniska försvarsministern Hanno Pevkur samt Kajsa Ollongren, Nederländernas försvarsminister. I paneldiskussionerna deltog även representanter från näringslivet, bland annat Sirli Männiksaar, vd för Ericsson Estonia och Madis Toomsalu, styrelseordförande för LHV Bank.
Statsminister Kaja Kallas betonade kraftfullt med sin starka närvaro, vikten av säkerhet och Estlands engagemang för att förstärka sina försvarskapaciteter. Hennes tal fokuserade på behovet av att anta innovativa och proaktiva strategier för att bemöta potentiella hot, särskilt från Ryssland, och säkerställa en trygg framtid för det estländska samhället.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som även representerar Agenda i ELF:s styrelse, höll ett öppningstal för konferensen. Löfströms bidrag till diskussionen belyste Estlands unika roll inom Europeiska unionen och dess strategiska insatser för att främja säkerhet och stabilitet i regionen. Genom att dela insikter om Estlands politiska prioriteringar inom EU framhöll han landets fortsatta engagemang för samarbete och internationell säkerhet. Löfström hyllade Estlands framgångsrika utveckling efter återvunnen självständighet och lyfte fram landets exempel som en framgångsrik studie av liberalismens framtid. I sitt tal betonade Löfström behovet av självförtroende och klarhet i liberala värderingar och politik, särskilt i en tid av globala utmaningar och kriser samt uppmanade åhörarna att artikulera en positiv vision och ta ledarskap och ansvar för att främja liberalismens principer. Enligt Löfström är Estland en inspirationskälla som Europa och europeiska liberaler kan lära sig av.
Panelerna erbjöd en fördjupad analys av ekonomiska aspekter, där talarna diskuterade Estlands imponerande ekonomiska tillväxt och dess strävan efter riktade investeringar för att stödja innovation och industriell utveckling. Diskussionerna kretsade också kring vikten av teknologiskt framåtskridande och smidighet för att möta framtidens ekonomiska utmaningar.
Inom ramen för försvarsindustrin betonades behovet av vitalisering och modernisering för att möta de föränderliga hotbilder som präglar dagens säkerhetslandskap. Deltagarna framhöll Estlands potential som en framstående aktör inom försvarsinnovation, tack vare landets teknologiska expertis och strategiska partnerskap. I sammanhanget visade konferensen en djupgående förståelse för de utmaningar och möjligheter som liberalism, ekonomi och säkerhet står inför i dagens globala sammanhang. Deltagarna poängterade vikten av att anta samarbetsinriktade och progressiva strategier för att hantera dessa komplexa frågor och för att främja en hållbar och säker framtid för alla liberala samhällen.
Med tanke det politiska läget i världen är det uppenbart att vi står inför en rad komplexa utmaningar som kräver en samordnad och holistisk strategi för att hantera. Genom att arbeta tillsammans och ta itu med dessa utmaningar på ett effektivt och konstruktivt sätt kan vi förhoppningsvis skapa en mer stabil, fredlig och hållbar framtid för alla.
Personligen upplevde jag konferensen som otroligt lärorik och jag uppskattade att deltagarna fick en bred insikt i hur Estlands beslutsfattare förhåller sig till de olika frågorna som diskuterades. Det var otroligt intressant att få lyssna på alla duktiga talare som deltog i konferensen.
Ida Slöör
Riksdagsassistent till Ålands riksdagsledamot Mats Löfström