Mer liv till åren – Förutsättningar för ett gott åldrande på svenska i Finland på 2040-talet

Om 15 år förväntas närmare en fjärdedel av Finlands befolkning att vara 65 år eller äldre. De största ökningarna kommer att ske i åldersgrupperna 75+ och 85+, vilket skapar utmaningar för vård- och omsorgssystemet.
För att lösa morgondagens utmaningar borde vi agera redan i dag. Inför rapporten Mer liv till åren förde tankesmedjan Agenda samman forskare, sakkunniga, beslutsfattare och berörda för att dryfta frågan hur åldrandet kommer att se ut på 2040-talet.
Hur går det för svenskan, vården och välfärdsområdet?

I lagen om ordnande av social- och hälsovård stipuleras att Västra Nylands välfärdsområde ska stödja utvecklande av de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna i hela landet. I detaljmotiveringarna till lagen skrivs att specialuppgiften innebär att Västra Nylands välfärdsområde ska ge stöd till andra välfärdsområden. Men hur har det gått?
Den frågan söker Agenda svar på i Anita Westerholms kommentar Hur går det för svenskan, vården och välfärdsområdet?
Se upp för de fula fiskarna – Finlands väg till ökad cybersäkerhet

Nationalekonomen Theo Herold (Svenska Handelshögskolan) ger i Agendas nya rapport en inblick i vad cyberbrottslighet är och hur mycket det kostar Finland, vad som görs för att förbättra
cybersäkerheten samt vad vi kunde lära oss av Estland, som ligger steget före i mångt och mycket som gäller den digitala sfären.
Från kylan i norr till EU-värmen: vägen till och nyttan med det nästan 30-åriga medlemskapet i EU för Finland

År 2025 har Finland varit medlem av Europeiska unionen (EU) i 30 år. Vägen till ett medlemskap har varit lång, och i denna pamflett görs ett försök att på ett lättöverskådligt sätt ta upp tre aspekter kring det finländska EU-medlemskapet.
Sidan hittades ej – den digitala tvåspråkigheten i Finland

Agenda-rapporten Sidan hittades ej – den digitala tvåspråkigheten i Finland kartlägger den digitala verkligheten genom att granska hur offentliga myndigheter, kommersiella aktörer samt andra bygger upp sin språknärvaro på webben.
Som om rulltrappan stannat En rapport om språkklimatet i Finland 2023

Ur enkäten, som analyserats av sociologen Kjell Herberts, framkommer via hundratals berättelser hur finlandssvenskarna idag upplever att bland annat vårdkedjorna fungerar (eller inte fungerar), hur det tar längre tid om man väljer svensk betjäning, men också hur man vågat börja kräva mer av det offentliga.
Varför förväntas bara VI anpassa oss?

Finland är i desperat behov av mer arbetskraft. Men det räcker inte att vi sätter en ordbok och ett kollektivavtal i handen på dem som flyttar hit för att jobba. Med hjälp av befintlig forskning, statistik och det unika intervjumaterialet målar skribenterna upp en bild av verkligheten för många som flyttat till Finland efter jobb.
Allt du behöver veta om välfärdsområdesvalet (och lite till…)

Handboken svarar på frågorna: Vad kommer att hända, varför är reformen så viktig och vad är det egentligen för val som går av stapeln i januari 2022?
Ekonomi: Finländska värderingar för 2020-talet

I rapporten reflekteras det över hur finländarnas värderingar ser ut då det kommer till ekonomi, skatter och jobb på 2020-talet.