Presidentvalet i USA: Vem vinner?

USA är en gammal demokrati och valdagen finns inskriven i författningssamlingen som fastslogs år 1845: Valet ska hållas ”den första tisdagen efter den första måndagen i november.” I år infaller den här tisdagen den tredje november. Valdagen är ändå inte den enda dagen då man röstar, utan förhandsröstningen har pågått i flera veckor och via poströstning har man i flera delstater kunnat sända in sin valsedel redan länge. Två delstater, Colorado och Oregon, har i praktiken bara poströstning, då alla väljare får en valsedel hem med ett returkuvert inkluderat.

Så fungerar det

Den sittande presidenten Donald Trump har ändå vid flera tillfällen fört fram att valresultatet bör vara klart på valdagen, vilket i praktiken är helt omöjligt. De flesta delstater räknar nämligen poströster som kommit fram efter själva valdagen, bara de är poststämplade i tid. Om någon kandidat vinner väldigt klart kan man redan på valkvällen deklarera vem en vinnare, men valresultatet stadfästs ofta några dagar, eller några veckor senare.

Den kandidat som får flest röster i varje delstat får alla elektorsröster i delstaten, med ett par undantag. Totalt finns det 538 elektorer på spel, så det gäller att vinna 270 elektorsröster för att bli president. Eftersom elektorerna samlas ”måndagen efter den andra onsdagen i december” så behöver allt vara klart i god tid före den 14 december.

I år har en rekordmängd väljare röstat på förhand, främst på grund av coronapandemin, men också eftersom det för många inte är möjligt att stå och köa vid en vallokal i timmar under en vanlig arbetsdag, vilket tisdagen ju är. New York times har överskådlig sammanfattning av hur förhandsrösterna fördelat sig.

Det här kommer man att gräla om

Om valresultatet blir väldigt jämnt så kommer de olika sidorna att göra sitt bästa för att se till att deras kandidat har de bästa förutsättningarna för att vinna. Ofta handlar det om att ifrågasätta poströsternas legitimitet och försöka avbryta rösträkningen medan den egna sidan ännu leder. Framför allt republikanerna har anklagats för att smida sådana planer.

Den allmänna uppfattningen är att den före detta vicepresidenten Joe Bidens väljare är mer benägna att rösta på förhand, än president Trumps väljare, inte minst för att Trump ofta fört fram att poströstningen är opålitlig.

Det väger jämnt i många vågmästardelstater, och opinionsmätningarna är ofta inom felmarginalen. Det är ändå tydligt att Joe Biden har ett övertag, men många minns förstås att läget år 2016 var liknande och Trump i alla fall vann. Motkandidaten då, Hillary Clinton, var väldigt impopulär och demokraterna var inte helt enade då många av Bernie Sanders väljare inte ville stöda Clinton. Nu är läget annat, Joe Biden är populärare och demokraterna är mer enade. Valdeltagandet bland svarta väljare var också lägre än vanligt, det sjönk första gången på 20 år . I år pekar allt på ett rekordhögt valdeltagande, vilket antas gynna Biden. Men det vet man förstås inte med säkerhet.

Min tippning är ändå att Biden vinner, främst eftersom hans väg till 270 elektorsröster är många, medan Trump inte har råd att förlora nästan någonstans.

Så det blir en spännande valnatt.

Det här ska du hålla koll på

Svenska Yle har ett ypperligt paket där man kan följa med rösträkningen:

De delstater man gärna kan se extra noga på är:

Florida (29 elektorsröster)

Pennsylvania (20 elektorsröster)

Om Joe Biden vinner dessa är valet i praktiken klart. Vinner han en av dem är han väldigt nära segern.

Resulatet i Florida kan vi få veta tidigt på onsdag morgon eftersom Florida räknar poströsterna efterand att de kommer in, och alla röster måste vara framme på valdagen. Pennsylvania drar ut på tiden eftersom man inte börjar räkna poströsterna innan valdagen, och i vissa distrikt först när valdagens röster är räknade. Då resultatet i Pennsylvania kan dröja bör man kolla följande delstater som Trump behöver vinna för att ha en chans:

Ohio (18)

Ohio räknar sina poströster efter hand de kommer in och rapporterar dessa under valkvällen. Poströster som kommer in senare räknas bara de är framme innan den 13 november, så om det är väldigt jämnt kan resultatet dröja.

Michigan (16)

Michigan räknar rösterna långsamt, man börjar inte räkna poströsterna före valdagen. Kan dröja några dagar innan man är klar.

North Carolina (15)

North Carolina borde ha ett resultat klart under valkvällen, man har räknat poströsterna efter hand. Om det är mycket jämnt kan det dröja eftersom poströster som kommer fram före 12 november räknas bara de postats senast på valdagen.

Arizona (11)

Man har räknat poströster ett par veckor redan, så det borde komma ett klart resultat under valkvällen.

Wisconsin (10)

Man räknar med att resultatet är klart under valkvällen eller natten, valdistrikten har olika regler men räknar med att vara klara före onsdag morgon lokal tid. Vill du granska reglerna för hur rösterna räknas i de olika delstaterna finns en sammanställning här.

En klar seger för någondera av kandidaterna vore förstås bäst för alla.

Senast ringde Hillary Clinton till Donald Trump och gav upp tidigt på morgonen efter valet. Själv hittade jag ett textmeddelande från kl. 5:49 morgonen efter valet, som jag sände då valet verkade klart. Räknar med att det tar lite längre i år, men räknar inte med mera sömn för det.

Blir dagen lång finns när några länkar till:

youtube.com/sfprkp ➤ USA:s presidentval 2020

facebook.com/liberalpraktik ➤ Amerika på svenska podd

Riksdagsledamot Mats Löfströms blogg

Text: Andreas Elfving

Skribenten är SFP:s politiska och internationella sekreterare, samt ofta anlitad USA-kännare.