#FinlandssvenskVardag

Utskällningar på jobbet, hot av poliser och läkare som inte tar dina krämpor på allvar. Detta är #FinlandssvenskVardag. Vi fick in över tretusen berättelser om hur verkligheten ser ut för svenskspråkiga i Finland just nu. Sex finlandssvenska profiler ställde upp och läste in dessa berättelser.

Tack till författaren Kaj Korkea-aho, influencern Rebecka Forsberg, skådespelaren Siri Fagerudd, komikern och TV-profilen Janne Grönroos, fotbollsspelaren Anna Westerlund och friidrottaren Alina Strömberg som lånade sina röster.

Har du en liknande berättelse? Dela med dig av den under hashtaggen #FinlandssvenskVardag. Tillsammans blir våra röster hörda.

Över tusen finlandssvenskar svarade på tankesmedjan Agendas enkät om det svenska språkets ställning i Finland just nu. 75 procent, eller tre fjärdedelar tycker att situationen är dålig eller till och med mycket dålig. Och det är inte en ogrundad rädsla: I de öppna svaren har det kommit in en uppsjö av exempel där finlandssvenskar känt sig felbehandlade, diskriminerade och till och med hotade.

Du kan läsa hela rapporten Som att åka rulltrappa åt fel håll här.