Mörk framtid för blå framtid

Bild på Ann-Cathrine Jungar

Populistforskare Ann-Cathrine Jungar förutspår en mörk framtid för gruppen Blå framtid som bröt sig ut ur Sannfinländarna i somras.

I en intervju för tankesmedjan Agenda säger Jungar att frågan är om grupperingen lyckas knipa några mandat i riksdagsvalet 2019.

–  Jag har svårt att se att de skulle göra det, säger Jungar. Möjligen om Timo Soini återigen ställer upp. Han är ändå en röstmagnet och har ett stort förtroende. Men jag har svårt att se att de kan göra det utan honom, säger Jungar. Blå framtid har hoppat av sin grupp i syfte att behålla sina regeringsmandat. De sitter kvar i en regering där man har fått göra stora kompromisser i sina viktigaste frågor: invandringspolitiken, EU-politiken och också i den ekonomiska politiken. Då är det svårt att återfå väljarnas förtroende.

 

Från att kritisera etablissemanget till att bli en del av det

–  Timo Soini har tidigare kritiserat de etablerade politiska partierna för att de är ute efter maktpositioner och nu ser vi ett populistiskt parti som biter sig fast vid makten för att kunna sitta kvar i regeringen. Det är ingen slump att Sannfinländarnas ministrar fanns i utbrytargruppen, säger Jungar.

 

Ekonomiskt kärvt

En annan orsak till Blå framtids dystra framtidsutsikter har också en ekonomisk förklaring. Timo Soini drev år 2015 igenom en ändring i partilagen. Enligt den så kallade Lex Soini stannar partistödet kvar i det parti som utbrytarna lämnar.

– Nu kom den här förändringen att verka till Soinis nackdel, säger Ann-Cathrine Jungar. Då anade han nog inte att han själv kommer att hoppa av sitt eget parti.