Dammet har lagt sig efter den korta och intensiva valkampanjen inför Europaparlamentsvalet och resultatet börjar sakta men säkert klarna. I samma veva måste det konstateras att fokus på den europeiska liberala frammarschen helt och hållet har uteblivit hemma i Finland.
De Gröna basunerar ut att en grön våg sköljt över Europa. Sannfinländarna menar att de tillsammans med sina Rysslandsvänner Matteo Salvini (Italien) och Marine Le Pen (Frankrike) har tagit flera mandat och kommer att bilda en stor grupp i det kommande parlamentet. Det går inte att förneka att både de EU-kritiska nationalisterna på högerflanken och det gröna gänget gjorde framsteg ute i Europa, men det är inte nära på lika stora framsteg som de liberala och EU-positiva krafterna gjorde i valet.
Valets verkliga vinnare
Den liberala gruppen i parlamentet, Alliansen för liberaler och demokrater i Europa (ALDE), gick väldigt mycket framåt. Resultatet blev över 40 liberala röster till, jämfört med föregående mandatperiod. Att liberalerna i Europa gjorde ett bra val beror den pragmatiska politik som förs, men också för att den liberala rörelsen har fungerat som en värdebastion då det stormat ute på de politiska fälten över hela den europeiska kontinenten. Den liberala, EU-positiva rösten har ljudit allt kraftigare då de traditionella europeiska värderingarna hotats av populistiska krafter som försökt rubba dem.
Att alla vill framstå som valvinnare är i sig ingen överraskning. Men man kan inte sticka under stol med att många av partierna och grupperna i fråga vinklar sina siffror och mandatplatser till egen fördel och ibland utan någon som helst grund att stå på. Nationalisternas så kallade seger hänger ännu på ifall de lyckas ena sig och skapa en större grupp. I skrivande stund verkar detta vara svårt.
Den gröna gruppen växte med drygt 20 mandat, vilket inte är fy skam, men på 751 Europarlamentariker gör ökningen egentligen inte så stor skillnad.
Liberala framsteg över hela Europa
Att ALDE går framåt beror dels på att fransmännen i Renaissance (La République en marches Europarörelse) gjorde ett gott val med 21 mandat som resultat. En nästan ännu större brakseger gjorde Liberal Democrats i Storbritannien som gick från ett mandat till sjutton!
Andra framsteg för den liberala rörelsen gjordes i Norden och Östeuropa. Det skedde en kraftig ökning av antalet liberala parlamentariker i Danmark, Ungern, Rumänien. I skrivande stund verkar den liberala gruppen att växa från 69 mandat till dryga 110 platser eller fler till och med fler! Detta hänger dels på att rösterna måste räknas färdigt och valresultaten fastslås, men också på de kommande veckornas förhandlingar i Bryssel och ute i Europa.
Att Svenskfinlands representant i Europaparlamentet Nils Torvalds (SFP) fortsättningsvis sitter med i den här gruppen är en självklarhet. Erfarenhet spelar en stor roll i jobbet i Europaparlamentet, så Torvalds och SFP har alla förutsättningar att på en europeisk nivå kunna fortsätta göra en synligt kraftfull och liberal politik.
Bryssel 31.5.2019
Alexander Lång
Skribenten är specialmedarbetare i Europaparlamentariker vid Nils Torvalds stab