Fullsatt då Agenda ordnade diskussionskväll om ekonomin – se bilderna!

Över 40 personer samlades på tisdagskväll (7.11 2023) för att ta del av en diskussion om Finlands ekonomiska framtid. I panelen deltog VD Carl Pettersson från pensionsförsäkringsbolaget Elo, chefsekonom Penna Urrila från Finlands Näringsliv EK samt Tanja Wennonen-Kärnä, aktiestrateg vid Ålandsbanken. Diskussionen leddes av Marcus Rantala, fullmäktige- och stadsstyrelseledamot i Helsingfors.

Diskussionen handlade både om dagens utmaningar och morgondagens möjligheter. Eftersom Chatham house-regler tillämpades på diskussionen, så återges inte innehållet i större utsträckning. Ett återkommande tema var ändå Finlands låga nativitet och arbetskraftinvandring. Under de senaste 30 åren har nativiteten sjunkit stadigt: 1992 föddes det över 66 000 barn i Finland, 2022 strax under 45 000 barn. Att i detta läge ännu begränsa arbetskraftinvandringen är befängt, var åsikten som fördes fram och fick gehör av panelen.

Även publiken hade möjlighet att delta i diskussionen, och i publikfrågorna låg fokus bland annat på hur Finland kan dra nytta av AI och den gröna omställningen för att öka tillväxten.