Mer liv till åren – fullsatt då Agenda lanserade ny rapport om att åldras på 2040-talet

Bild från lanseringen på Glaspalatset i Helsingfors.

Barnlöshet, nativitet, digitalisering, vårdardimensionering, planläggning och social samvaro. Det är några nyckelord man kan använda för att beskriva Agendas nya rapport Mer liv till åren: Förutsättningar för ett gott åldrande på svenska i Finland på 2040-talet

Rapporten väckte på förhand stort intresse och över 40 personer var närvarande vid lanseringen, som öppnades av undervisningsminister Anders Adlercreutz, styrgruppsordförande för tankesmedjan Agenda.

I sitt öppningsanförande tog han fasta på rapportens rekommendationer om digital delaktighet.

– Teknologi och digitala lösningar är en viktig pusselbit för att tillhandahålla så bra vård som möjligt, säger Adlercreutz.

Enligt en utredning av Social- och hälsovårdsministeriet använder läkare, sjukskötare och socialarbetare i genomsnitt 3 timmar 14 minuter av arbetstiden för dokumentering.

– Den personalen kunde med hjälp av AI och digitala lösningar ge mera tid till klienter och patienter. Inom vården kunde till exempel AI skriva utkastet till epikrisen.

Han framhäver ändå att det digitala kommer aldrig att ersätta den mänskliga kontakten.

– En hand på en axel ger en trygghetskänsla som vi aldrig kan uppnå via en skärm, poängterar Adlercreutz.

Anders Adlercreutz talar vid lanseringen, Agendas verksamhetsledare Ted Urho står bredvid. Foto: Matilda Häggman Grindgärds.

Brett samarbete bakom rapporten

Den nya Agenda-rapporten består av tre delar: ett forskningsunderlag om framtida åldrande i Finland, rekommendationer baserade på en rundabordsdiskusson med sakkunniga, beslutsfattare och berörda samt en politikerkommentar som förankrar förslagen i lagstiftning.

För den vetenskapliga delen står Anna K. Forsman, docent i folkhälsovetenskaper samt Sanna Tuomela, doktorand i hälsovetenskaper, bägge verksamma vid Åbo Akademi.

I rundabordsdiskussionen deltog representanter för Arcada, HUS, Folkhälsan, Svenska Pensionärsförbundet, Svenska Seniorer, Helsingfors stad och Västra Nylands välfärdsområde.

Diskussionsforumet är en återkommande arbetsmetod vid tankesmedjan.

– Att föra samman akademiker med sakkunniga, beslutsfattare och berörda är en metod som Agenda har utvecklat för att få en så bred förankring som möjligt kring ett tema, säger Ted Urho, verksamhetsledare för tankesmedjan. Vårt syfte är att idag hitta lösningar på morgondagens utmaningar, så det är viktigt att så många som möjligt får komma till tals.

En sammanfattning av rapporten och dess rekommendationer hittas här.

Gruppbild med deltagare i diskussionen
Stående från vänster till höger: Kira Exell-Paakki, Ilona Salonen, Annikki Arola, Nina Colliander-Nyman, Pia-Maria Grönqvist, Anna K. Forsman och Sanna Tuomela. Sittande från vänster till höger: Veronica Rehn-Kivi, Björn Fant och Niclas Wiitala. Foto: Ted Urho

De politiska lösningarna

I sin kommentar till rapporten lyfter vårdpolitikern Karin Cederlöf, medlem av stadsfullmäktige i Esbo samt Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige, vikten av just social samvaro och meningsfullhet som byggstenar för ett gott åldrande i framtiden.

Enligt henne fokuserar dagens lagstiftning mycket på vårdarresurser och det kliniska.

– Det var en fråga i ett kandidattest inför välfärdsområdesvalet som fick mig att haja till. Den handlade om ifall äldre borde ha en lagstadgad rätt att få hjälp att ta sig ut ur hemmet, ifall de inte klarar av det på egen hand.

Karin Cederlöf talar vid lanseringen. Foto: Matilda Häggman Grindgärds.

Hon poängterar även att normen i samhället är att barn tar hand om sina åldrande föräldrar, men hur går det i framtiden, då nativiteten sjunker och allt fler är barnlösa?

– I dessa ekonomiska tider kan det vara tufft att ge vården ännu fler lagstadgade uppgifter, men det som inte är lagstadgat är ofta det första att dras in, konstaterar Cederlöf.