Populismen i Norden – från marginalen till regeringsmakten

Välkommen till tankesmedjan Agendas och Södertörns högskolas diskussion om högerpopulism i Norden torsdag 5.7.2018 kl 10-11 i Almedalen.

De nordiska högerradikala partierna har olika parlamentarisk status. Det norska Fremskrittspartiet och Sannfinländarna har regeringserfarenhet. Dansk Folkeparti varit stödparti till centerhögerregeringar, och har siktet inställt på regeringsmedverkan efter nästa val. Sverigedemokraterna har varit isolerat, och kommer efter valen i september sannolikt att ha en vågmästarställning som andra eller tredje största parlamentariska parti. Hur ska de högerradikala partiernas olika parlamentariska status i de nordiska partisystemen förstås? Vilken betydelse har de haft sakpolitiskt och påverkat på övriga partier? Och vilka har konsekvenserna varit på dem själva med avseende på väljarstöd och sammanhållning? Utifrån de nordiska, men även de kommunala svenska erfarenheterna kommer samtalet att analysera hur Sverigedemokraternas parlamentariska ställning efter septembervalet. Består isoleringen, eller bryts den?
 
I diskussionen deltar Ann-Cathrine Jungar, populistforskare vid Södertörns högskola, Niklas Bolin, statsvetare från Mittuniversitetet i Sundsvall, Michael Arthursson, partisekreterare, Centerpartiet i Sverige och Andreas Elfving, politisk sekreterare för Svenska folkpartiet i Finland.
Tankesmedjan Agendas verksamhetsledare Mattias Fagerholm fungerar som moderator.
 
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3
Ann-Cathrine Jungar har skrivit Agendas rapport om högerpopulismen i Norden. Foto: Anna Hartvig