Ajatushautomo Agenda Suomiareenalla

Ajatushautomo Agenda on mukana Suomiareena -tapahtumassa Porissa ja järjestää ruotsinkielisen paneelikeskustelun ”Populismi Pohjoismaissa” kaupungintalon pihalla perjantaina 20.7.2018 klo. 14:30-15:30.

Keskustelussa pohditaan muun muassa, miten oikeistopopulistiset puolueet ovat vaikuttaneet ja muuttaneet pohjoismaista puoluekarttaa. Miten populismi on muuttanut päätöksentekoa ja yhteiskuntailmapiiriä? Miten vakiintuneet puolueet ovat muuttuneet populistipuolueiden menestyksen myötä? Minkälaiset suhteet pohjoismaisilla populistipuolueilla on keskenään?

Keskusteluun osallistuvat:

Anna-Lena Lodenius

Anna-Lena Lodenius on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on tullut tunnetuksi tutkiessaan äärioikeistolaisia liikkeitä. Lodenius on muun muassa kirjoittanut kirjan ”Me sanomme, mitä ajattelet”, joka käsittelee eurooppalaista oikeistopopulismia. Hän on myös osallistunut raportin ”Maahanmuutto, mediamielikuvat ja oikeistoradikaalit puolueet Pohjolassa” kirjoittamiseen.

Marko Hietikko

Marko Hietikko on Svenska Ylen toimittaja. Hän on raportoinut pitkään äärioikeistossa Suomessa ja Pohjolassa. Hän on muun muassa tutkinut Suomen vastarintaliikettä. Vuonna 2018 Hietikko palkittiin Topeliuspalkinnolla.

Cristian Norocel

Oy Cristian Norocel on Helsingin yliopiston valtiotieteiden dosentti ja tällä hetkellä Norocell on Marie sklodowska-Curie stipendiaattina Brysselin yliopistossa. Norocell on noin 10 vuoden ajan tutkinut oikeistopopulistisia puolueita. Hän on tutkinut äärioikeistolaisen ajattelun suhdetta sukupuoleen, luokkaan ja kansallispiirteeseen. Norocel on akateemisen tukimuksen lisäksi ollut kirjoittamassa lukuisia raportteja Ruotsin viranomaisille.

Ann-Cathrine Jungar

Ann-Cathrine Jungar on populismitutkija Södertörnin korkeakoulusta. Jungar on kirjoittanut Agendan raportin ”Populismi Pohjoismaissa – Marginaalista kohti poliittista keskustaa”. Jungar on aikaisemmin tutkinut mm. pohjoismaalaisten populistipuolueiden ideologiaa, organisaatiota ja vaikutusta poliittiseen järjestelmään.

Kirsi Heikel on Ylen toimittaja ja on A-studion juontajana. Hän toimii keskustelun moderaattorina.