Agenda på Suomiareena 20.7.2018

Tankesmedjan Agenda arrangerar under Suomiareena 2018 en paneldiskussion som går under rubriken ”Populism så in i Norden”. Diskussionen går av stapeln fredag 20.7.2018 kl 14.30-15.30 på stadshusets gård i Björneborg.

I diskussionen tar vi fasta på hur de högerpopulistiska partierna har påverkat och förändrat den nordiska partikartan. Hur kommer populismen att förändra beslutsfattandet och samhällsklimatet? Hur har de etablerade partierna förändrats i och med populistpartiernas framfart? Och vilket är förhållandet mellan högerextrema rörelser och högerpopulistiska partier i Norden?

I diskussionen medverkar:

Anna-Lena Lodenius

Anna-Lena Lodenius är en rikssvensk journalist och författare. Hon är främst känd för sin studier av extremnationalistiska rörelser. Lodenius har bland annat skrivit boken ”Vi säger vad du tänker” om högerpopulism i Europa. Hon har också medverkat till rapporten  ”Invandring, mediebilder och radikala högerpopulistiska partier i Norden” I den jämförs hur högerpopulistiska partier i Norden hanterar sina radikala högerpopulistiska partier.

Marko Hietikko

Marko Hietikko är journalist vid Svenska Yle. Han har gjort sig känd för sina reportage om högerextrema rörelser i Finland samt i övriga Norden. Han har bland annat granskat den Finska motståndsrörelsen. År 2018 belönades Hietikko med den finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset för sina reportage den framväxande högerpopulismen i Europa.

Cristian Norocel

Ov Cristian Norocel är Marie Skłodowska-Curie stipendiat vid Université libre de Bruxelles samt docent i statskunskap vid Helsingfors universitet. Norocel har mer en 10 års erfarenhet av forskning om högerpopulistiska partier och högerextrema miljöer ur ett jämförande perspektiv som beaktar samspelet mellan genus, klass och etnicitet. Utöver sitt akademiska arbete har Norocel även författat expertrapporter för myndigheter i Sverige och internationella organisationer.

Ann-Cathrine Jungar

Ann-Cathrine Jungar är populistforskare vid Södertörns högskola i Sverige. Jungar samarbetar med tankesmedjan Agenda och har skrivit rapporten ”Populism i Norden – från marginalen mot den politiska mittfåran”. Hon har tidigare bland annat forskat om de nordiska populistiska partiernas ideologi, organisation och påverkan på de politiska systemen.

Kirsi Heikel

Kirsi Heikel är journalist vid Yle. Hon är programledare för TV-programmet A-studio och fungerade också som programledare  i Yles presidentvalstenter 2018. Heikel fungerar som moderator för Agendas diskussion under Suomiareena.

Bakgrund:

En kraftig våg av högerpopulism har på senare tid svept in över hela Europa. Visserligen fick ytterhögerns Marine Le Pen se sig besegrad av den liberale Emmanuel Macron i det franska presidentvalet våren 2017. Men närmare elva miljoner fransmän gav sin röst åt Le Pen.

Den högerpopulistiska vågen har också gjort sig påmind i Norden. De nordiska populistpartierna är här för att stanna. Partierna har etablerat sig på den nordiska partikartan och också påverkat politiken och den politiska debattkulturen.

I Finland har debattklimatet hårdnat. Maktskiftet inom Sannfinländarna resulterade i en regeringskris och i en splittring av partiet. Vilka vägval gör Sannfinländarna i sin nya form? Kommer partiet att radikaliseras? Och vilken position skapar utbrytargruppen Blå framtid på den finländska partikartan?

I Sverige har Sverigedemokraterna framgångsrikt använt sig av sin vågmästarroll och den vägen flyttat fram sina positioner och vuxit i opinionsmätningarna. Moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna i hopp om att locka tillbaka väljare som flytt moderaterna. Resultat blev hennes avgång sensommaren 2017. Sverige går till riksdagsval hösten 2018. Valtemperaturen stigen dag för dag och frågan är hur stora Sverigedemokraterna kommer att växa sig och om isoleringen av partiets bryts efter valet?

Också i Danmark är det högerpopulistiska partiet Dansk Folkeparti högintressant. De danska socialdemokraterna har signalerat att de är beredda att samarbeta med Dansk Folkeparti. Närmandet mellan DF och socialdemokratin är unikt i och med att högerpartier hittills enbart samarbetat högerut. Frågan är om Danmark i detta avseende kommer att visa på en framtida utveckling?